Monday, April 27, 2015

Kasih ibu bawa ke syurga.

Assalamualaikum.

Malam semalam aku demam teruk. Dengan batuknya, badan panasnya, muntahnya, suami tiada di sisinya, so memang teruk la cerita dia. Biasanya bila aku demam, badan aku memang super panas dan ditambah pulak masa demam tu batuk, lagilah rasa macam nak mati. Seksa rasa macam masa nak bersalinkan Salsabeela. Amboi over kau nyah!

Aku ada satu habit bila demam - cari ibu. (Yelah, suami takde kan sekarang. Kalau ada, cari suami. Gitchew!) Tapi dari masa bujang kalau aku demam memang aku akan cari ibu dulu. So, dengan gigihnya aku dari bawah memanjat tangga ke bilik ibu mencari beliau. Masa tu ibu tengah tido.

"Ibu..." Panggilku dari jauh. Jauh tu adalah aku kat hujung tepi katil dekat dengan pintu tapi ibu tido another side of the bed. Langsung tak berdaya nak menapak lagi untuk gerakkan ibu. So, dengan suara serak dan tak larat sebab batuk, aku panggil lagi ibu sampai dia terjaga.

Ibu bukak mata dalam keadaan sedikit terperanjat. Aku terus cakap yang aku demam. Baby ada kat bawah tengah tido dalam buai. Ibu siap-siap dan turun bersamaku.

Aku terus masuk bilik dan terlantar atas katil. Ibu pun menyusulku dengan membawa semangkuk air asam jawa dan dilumurkan atas kepalaku untuk menyahhaba panas dalam badanku.

Dan-dan tu jugak la Salsabeela menangis mintak susu. Ibu la yg take over perananku dan uruskan Salsabeela. Sesekali aku dengar ibu cuba menenangkan anakku, "Sayang nekbu. Shhh shhh. Sayang-sayang nekbu. Ummi demam, sayang."

Ibu cepat-cepat buatkan susu untuk Salsabeela dan masuk ke bilik untuk bagi bekas in case aku muntah. Batuk punya batuk, muntah jugak akhirnya! Hamekkaw aku muntahkan balik bayam aku makan siang tadi. Malam tu aku tak makan pape lagi. So, lepas muntah barulah rasa lega sikit.

Banyak yang ibu uruskan bila setiap kali aku demam. Macam manalah aku agaknya kalau ibu tiada.

Terima kasih Allah atas pinjaman-Mu yang sangat berharga dan tidak ternilai - kasih seorang ibu.

P/s: Dalam sakit-sakit pun, bila dengar anak nanges, tetap tak tenteram rasanya. Itulah ibu/ummi.

Salsabeela sayang ummi dan nekbu! Muah ciked.


Sunday, April 26, 2015

Demam.

Assalamualaikum.

Dua hari lepas, Salsabeela demam. Aku syak dia demam sebab banyak berjalan dan berembun, as in keluar pergi jalan pastu balik lewat malam atau pagi dalam pukul 1, 2 gitu.

Aku bawak Salsabeela ke klinik since ayoh dia insist sangat, so ikutkan jelah. Keadaan Salsabeela masa tu pun macam nak teruk - batuk, bersin, hingus meleleh-leleh tapi sempat lagi pergi jalan-jalan kat Setia City Mall dengan mama lang dan cikde dia. Pastu suka sangat main, gelak-gelak la apa la. Gelak - bersin, gelak - bersin. Pastu taknak tido. Sampaikan bila aku tengok baby duduk diam-diam siap tido lagi dalam stroller/babywearing, aku jadi pelik kenapa Salsabeela tak macam tu. Haha! Bila dia dah tido, letak je dalam stroller, automatik akan terbeliak mata tu. Pastu nanges mintak dukung. Sabo jelah omaknye pun. So, stroller tu fungsinya adalah untuk bawak handbag ummi dia yg penuh dengan barang-barang Salsabeela semata. Oh ya, ada la sikit barang ummi - seketul tab. Wakakakaka!

Bila pergi je klinik, masuk bilik doktor, boleh Salsabeela melalak sekuat hati dia sampaikan doktor tu pun clueless nak buat macam mana. Akhirnya doktor tu give up and suruh bagi Salsabeela susu. Bila Salsabeela hisap je susu (dalam keadaan bertenang), doktor tu cakap, "Amboi, ngadanya."

And I was like, what? She said my daughter ngada??? Huh.

Kalau aku cakap anak aku ngada, takpe. Tapi doktor kot yg supposed to calm the baby boleh cakap gitu. No manners betul. Dahlah budak tu kecik lagi, tiga bulan pun belum. Entah pape sungguh la. (Not blaming ALL the doctors, but just THAT doctor hoccayyy)

So, after two days, demam Salsabeela dah kebah. Alhamdulillah. Now, ummi dia pulak yang take turn. Anak demam takpe weh, ummi boleh jaga. Ni ummi demam, sape nak jaga anak? Haaaa gitu pengorbanan seorang ibu (la sangat).

Nak kabonya, dalam keadaan demam macam ni bila anak meragam taknak tido malam and so on, kau akan jadi double penat. Padanlah orang kata 'Welcome to motherhood. You'll experience the sleepless nights and become a zombie'. Wuhuuu.

Bila anak tido adalah waktu yang paling dinanti-nanti so that kau boleh buat segala keje yang tertangguh and one of them is TIDOOOOOO! Kahkahkah.

P/s: Salsabeela, kalau ummi sakit nanti, Salsabeela jaga ummi tak?

Budak demam yang tak macam demam.


Saturday, April 25, 2015

How time flies so fast and furious!

Assalamualaikum.

2013 - A single lovely girl (girl laaa sangat ��)
2014 - A blessed wife
2015 - A loving mother

3 tahun yang penuh makna. Sekejap je rupanya masa berlalu. Terlampau sekejap sehinggakan sedar atau tidak, this year marked the tenth year of me taking the PMR. Lol.

Dua tahun lepas berseorangan (baca: single), setahun lepas berdua (baca: double bersama suami), tahun ni syukur nikmat Allah bagi jugak merasa menjadi wanita sempurna dengan kehadiran puteri sulung kami yang menjadikan hidup ini bertiga.

Yesterday when I was doing nothing, suddenly it came aross my mind that I have to start writing for my children somewhere, somehow. I want them to know how much I appreciate their presence in my life and how blessed I am being a mother.

Mungkin juga tulisan ini bakal menjadi kenangan ketika aku sudah tiada.


P/s: Salsabeela, nanti baca kat adik-adik eh kalau ummi dah takde. Kalau Salsabeela tak reti baca lagi, suruh ayoh bacakan k. Ummi sayang Salsabeela dan adik-adik! (kalau ada)