Thursday, September 11, 2014

Ada apa dengan tahun?

Assalamualaikum and greetings.

Dah berhabuk berdebu yg teramat sangat dah rupanya blog aku nih. Entah kenapa tetiba harini tergerak pulak nak bukak blogger.com, lantas terhasillah entri ni. That simple!

Bila aku tengok date of my last entry, it was June 17, 2013 which means sudah kurang lebih lima belas purnama aku mengabaikan blog ini. Wow! Errr boleh kira macam achievement unlocked tak?

Aku rasa mungkin sebab aku adalah seorang pekerja yg sangat berdedikasi yg sudah pun menyiapkan semua kerja yg berkaitan sehingga menyebabkan aku mempunyai sangat banyak masa untuk dibazirkan dengan menaip entri ini.

Berbalik pada tajuk entri, ya maka ada apa dengan tahun?

Tahun lepas saya bujang, tahun ini saya sudah berkahwin. Muahahahaha.

Saje la nak bagitahu kat sesape yg masih sudi baca blog ni, I am now a happy wife! Alhamdulillah. So, insyaAllah kalau masih wujud kerajinan yg bersisa dalam diri ini, akan ada la update pasal kehidupan berkeluargaku selepas ini. Jika ada sumur di ladang la... Jika tiada, maka tiadalah. Habis cerita.


The end.

Monday, June 17, 2013

Aku ada pilihan ke? : Part 4~

Button play diulang tekan buat kali keberapa dia pun tak sure. Yang penting, lagu yang sama berulang kali dipalu di pendengarannya. Jelas.

Bibirnya turut sama miming bait-bait lirik lagu tersebut.

Cause I don't wanna lose you now
I'm looking right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Coming back here to once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

Seriously, the other half of us is our reflection?

So, dalam equation mudahnya if you are bad, then the reflection of yours won't be that white, no?

Ah apa payah nak fikir. Kan Allah pun dah terang-terang kabo "Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik, begitu juga sebaliknya."

What more to argue, huh?

Vibrate di atas meja memecahkan cerminan lamunannya. Inbox dibuka and an unexpected text coming from the ex senior made her realize that there are people who still care about you, Zulaikha. Be grateful then.

'Selamat menempuh semester baru. Semester last yang akan penuh dengan action research, tesis dan viva. All the best! :)'

Bibirnya mengoyak senyum nipis. Jemarinya lantas menjalankan kerja, membalas mesej tersebut.

'Aaaaa sweetnya! Gomawoyo unnie!'

Tipulah kalau kata dalam hidup ni kita tak perlukan orang untuk peduli pasal kita. Tipu juga kalau kata kita tak perlukan orang untuk dipedulikan. Bila mana hakikatnya Allah dah siap-siapkan fitrah manusia ini adalah saling memerlukan.

Nafasnya ditarik dalam.

Masih ada yang sayang, Zulaikha.

Masih jauh perjalanan yang menanti, Zulaikha.

Masih perlukan kekuatan untuk teruskan pengembaraan di bumi Tuhan.

Telinganya kini diganti hidang dengan Qasidah Ya Badrotim.

Ya Allah, masih tersisakah keampunan-Mu buatku hamba yang hina? 

Matanya yang berkaca dibiar tak berusik.

Semoga esok masih ada untuk aku perbaiki tahap kehambaan aku.

And the lid shall close, so the eyes.

Guten nacht, amor.

:)


Sunday, May 12, 2013

Aku ada pilihan ke? : Part 3~

Matanya ditahan kantuk dengan sangat gigih. Sampai ada rasa nak dirikan pencungkil gigi di antara kelopak bawah dan atas mata. Amboi, beria benar tahan kantuk.

Allah, mengantuknya!

Helaian kertas yang berada kejap di pegangan diselak malas. Ada lagi berbaki tiga ke empat helai sebelum dia selesai mengkhatamkan pembacaannya.

Dia sekarang dah padan benor dah dengan peribahasa bagai mengantuk disorongkan bantal ni. Takde bantal kekabu, bantal lengan pun jadi. Ah lantak dengan bacaan yang belum berkhatam, janji ubat kepada mengantuk dilunaskan - tidur.

"Woi!"

Siapa pulak yang kemain tinggi suara sampai cecah 5 oktaf ni. Taktau ke aku ni memang pantang kalau orang bising time aku baru nak bermimpi ke bulan.

"Kau dah habis study belum Zulaikha woi? Kau jangan nak buat gila. Paper ni payah kot, banyak benda pulak tu nak kena baca." Dia terus sambung berleter.

Dan orang yang sedang dileterkan terus berlayar menuju ke bahtera mimpi yang sangat indah. Mana tak indah kalau dah apa yang dibaca sebelum terlelap habis semua jadi mimpi.

"5 minit je, Ja. Aku ngantok gila tak dapat tahan ni." Bercakap tanpa membuka mata. "Nanti lepas 5 minit, kau kejutlah aku eh. Thanks." Sambungnya lagi.

"Ah engkau dengan 5 minit kau punya tidur boleh pergi makan cendol. Bukan boleh percaya kau ni kalau dapat tidur." Dia dah mula buka langkah.

"Bangunlah sayang oi. Bangunnnnnn!" Gema suara tersebut dapat didengari sampai ke blok sebelah. Punyalah kuat. Malaun betul la. Nak tidur kejap pun tak aman. Hekeleh.

"Kalau aku bangun pun bukan aku dapat fokus apa yang aku baca. Baik aku tidur dulu pastu nanti lepas aku bangun dan segar, barulah semangat dan masuk apa yang aku baca betul tak Jaja sayang?" Mukanya ditarik merayu, nak kata sekupang pun tak. Rendah lagi kot. Amboi.

"Okay lepas 5 minit kau tak bangun, siap. Aku siram kau dengan air pili bomba."

"Aku tahu kau sayang aku. Sepuluh minit eh Ja."

"Banyak kau punya sepuluh! Lima je. Not more than that. Pastu turn aku pulak nak tidur."

Hekeleh!

Edu. Kaunseling kanak-kanak. Kemahiran parafrasa. Isyarat bukan lisan. Prinsip bimbingan dan kaunseling. Yada yada yada... Meh sini aku bawak masuk mimpi.

Sekarang...

Aku nak tidur!